1455 Tarihinden itibaren Tozanlı’ya bağlı olan Bağtaşı, 1973 Tarihinde Reşadiye’ye, 07.02.1987 Tarihinde ise Almusa bağlandı. 1999 Tarihinde Kasaba olarak belde teşkilatı kuruldu.
Kasabanın adının kaynağı Arapça “KEBS” kelimesidir. Kelime zamanla GİBİS e dönüşmüştür. Anlamı çukurluğu doldurup düzeltmek sureti ile elde edilen yer demektir.
1455 Tarihinden itibaren Tozanlı’ya bağlı olan Bağtaşı, 1973 Tarihinde Reşadiye’ye, 07.02.1987 Tarihinde ise Almusa bağlandı. 1999 Tarihinde Kasaba olarak belde teşkilatı kuruldu.
Gibis Köyünün 1485 ve 1520 yıllarında KARABAYIR adında bir mezrası bulunuyordu. 1574 Tarihli kayıtlara göre köyün gelirleri Sivas ta Bulunan Ali Baba Vakfına aittir.
Ali Rıza ATASOY 1950 tarihinde Şu bilgileri vermektedir.
“Reşadiye’nin kuzeyinde ve Gibis Deresi üzerinde merkeze yedi saat uzakta, 80 haneli bir köydür. Resmi okulu yoktur. Hususi köy hocaları vardır. Toprakları verimlidir. Suları temiz ve havası sağlamdır. Geçimleri fena değilse de gurbete çıkarlar. Her türlü meyve vardır. Asma Dağında “Kırklar Ziyareti, Daşboğluğu ve Pürlüce ziyaret yerleri vardır. Zora deresi üzerinde Eyüp Ağa ve Salih Ağanın Değirmenleri vardır.” Demektedir.
Bağtaşı Kasabası Tozanlı Deresinde bulunan tek kasabadır. İki dere arasında yerleşik
vaziyetteki kasabanın içinde bir çay geçer, Kasabanın doğusunda Çayönü Köyü, Batısında
Bağtaşı Yaylası, Güneyinde Kolköy, Kuzeyinde Çaykaya ve Çaykıyı köyleri yer
almaktadır.İlçeye 76 Km uzaklıktadır.Gürgenevi ve Güves yaylaları görülmeye değerdir.
Kasaba halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ayrıca bu bölgemizde ceviz
yetiştiriciliği yaygındır.Kasaba dağınık vaziyette değildir. Tokat İlindeki en yüksek minare bu
kasabamızdadır. 1997 yılında inşa edilen 3 şerefeli minarenin Yüksekliği yerden 87,5 metredir.
NÜFUS YAPISI: 1915 li yıllarda köyün nüfusu 370 kişi idi. 1845 Tarihinde köyde 31 hane vardı. Bunlar Karabeğoglu Hamza Efendi, Caferoğlu Halil, Kırakoğlu Hasan, Gurbetoğlu İbrahim, Sırsıloğlu Ali, Emir Osmanoğlu Hasan, Selimoğlu Ali, Kızanoğlu Ömer, Çavuşoğlu Ahmet, Sulfanoğlu Veli, Çoktaroğlu Mehmet, Himmetoğlu Mustafa, Emir Osmanoğlu Mehmet, Kargaoğlu Bayram, Karavelioğlu Deli Hasan, Karavelioğlu Süleyman, Sulfanoğlu Hasan, Dındıloğlu Deli Mehmet, Karavelioğlu Mustafa dır. Köyün Hatibi Karabeğoğlu Hamza Efendi, muhtarı ise Caferoğlu Halil di. Köyün nüfüsü 1935’te 485, 1946’da 566. 1967’de 685, 1973’te 608 kişi dir. 1973 yılında köyde 142 hane bulunuyordu.
GÜNÜMÜZDE KASABADA YAŞAYAN SÜLALELER: Kürtler, Kazaklar, Coşlar, Karabeyler. Kadıkızıgiller, Hötenler, Azmanlar, Çavuşgiller, Haltlar (Halitgiller) ve kanatlar dır. Bağtaşı Kasabasında 1455 tarihinden günümüze kadar gayrımüslim nüfusa rastlanmamıştır.
EĞİTİM: Bağtaşı Kasabasında 10 Derslikli okul ile öğrenime devam edilmektedir.Okulun dört adet lojmanı bulunmaktadır. Okulda 180 öğrenci eğitim görmektedir. Okulun adı sonradan kasabamız’ dan şehit verdiğimiz Şehit Mehmet COŞKUN ismi verilmiştir. Şu anda belediyelik olmanın verdiği avantajla okul taşımacılık sistemi ile çevre civar köylerden gelen öğrencilere de hizmet vermektedir.Tozanlı vadisinin ihtiyacını karşılamak için Bağtaşı kasabasında yatılı bölge ilk öğretim okulu açılmasına çalışılmaktadır.
SAĞLIK: Kasabamızda bir adet Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Sağlık Ocağında şu anda yalnızca bir adet sağlık görevlisi görev yapmaktadır. Ancak belediyemizin de çalışmalarıyla en yakın zamanda bir doktor ve sağlık görevlilerine kavuşarak personel açığı kapatılacağı düşünülmektedir.
KÜLTÜR:
YÖRESEL YEMEKLER
1 . Gömbe 11 . Madımak
2 . Sarımsaklı 12 . Yayla Pancarı
3 . Keşkek 13 . Fetil Kesmesi
4 . Sini 14 . Isırgan Hellesi
5 . Kelle Paça 15 . Topulaşı
6 . Tarhana Çorbası 16 . Ekmekaşı
7 . Gendüme Çorbası 17 . Kara Helle
8 . Hamur Çorbası 18. Teğek ve Kelem Dolması
9. Gatuhlu Çorba 19. Pancar Hellesi
10. Çökelikli 20. Gilik
TÜRKÜLER
1:Başına bağlamış allı dolama
2:Yüzünü yummuş gelir pınardan
3:İnce yağmur yağar otlar bitiri
4:Yüce yüce yayladığım yaylalar
5:Çarığında dolağında bağlar var
6:Başına bağlamışda mavi yazma
SEYİRLİK OYUNLAR
1:Simsimi
2:Sayı Gecesi
3:Halı Dokuma
4:Kim Vurdu
5:Ara Getti
EKONOMİ: Bağtaşı Kasabasında buğday, arpa, soğan, sebze meyve bilhassa ceviz üretimimi yapılmakta idi. Ayrıca hayvancılıkla uğraşılıyordu. 1485 ve1554 yıllarında köyde avcılıkta kullanılan Şahin kuşunun varlığına rastlanmaktadır. 1845’te Gibis köyünde ortalama gelir 383 kuruş olup Tozanlı ortalamasının 18 kuruş üzerindedir. Kasaba halkı günümüzde tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Kasaba tarımdan ziyade hayvancılık için elverişlidir. Kasaba halkı baharla birlikte önceGürgen Evi daha sonra ise Güvez Yaylasına çıkmaktadır.
TURİZM : Turistik yerler olarak iki adet yaylası bulunan yine bu yaylalar içersinde
bulunan dokuzgözler - tekoluk-sekü-taş tekne-bıçaklık-asarkaya gibi yazın içilemiyecek kadar
soğuk, kışın ise bir okadar sıcak kaynak suları ile ; dağ turizmi açısından yazın dörtmevsimin
bir arada yaşandığı görülmeye değer asma dağı kırklar tepesi temiz havası bol suyu ve tüm
güzellikleri ile gezilmeye değer çam ve gürgen ormanları çadır kurulum alanları ve eşşiz
manzarası ile gürgenevi yaylası. Tarihi eski dönemlere dayanan anıt mezarları ve eski
yerleşim yerleri ile taşbolu mevkii görülmeye değer yerlerdir.
ULAŞIM: İlçe merkezine 101 km. uzaklıkta olan kasabamıza Tokat merkezden Almus İlçe merkezine gelinerek Almus Baraj gölü güzergahından başlayıp yaklaşık 50 km sonra Çilehane köyü mezrasındaki köprü üzerinden sağa dönüldükten sonra yaklaşık 500 metre ileriden sonra sol istikamete dönüş olup Tozanlı Irmağı kenarı yolu boyunca takip edilerek 25 km müteakip kasabamız sınırlarına giriş yapılır.
NOT: Tozanlı Deresinde ilk soğan 1520 yıllarında Gibis köyünde yetiştirildiğini biliyor musunuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder